HTML

Vakk! Macska! - ugatni még a macskának is szabad

Morfondírok - aki nem ismeri, az alapvicc a (mostanában állandóan eszembe jutó - vajh miért???) nyolcvanas évekből: Rendőr: "mit csinál maga ott??" Civil: "morfondírozok" Rendőr: "Na adja csak ide azonnal azt a morfondírt!"

Friss topikok

Linkblog

Nagyon Szubjektív családtámogatás-összefoglaló

2010.12.02. 09:54 Vakmacska

Az objektívabb változat a Bezzeganyán található, itt még annyi, hogy most tulajdonképpen tapsolnom kéne, de lehet hogy mégsem annyira. Murphyt és a négy alapműveletet ismerve meg szinte biztos, hogy nem.

“A kormány átfogó szociális intézkedési tervet vezet be, melynek köszönhetően jelentősen nő az emberek szociális biztonsága, közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Az intézkedési csomag legfontosabb elemei között említhetjük az újra három évre emelt gyest, a 3.8 százalékkal emelkedő nyugdíjakat, az átlagosan 1000 forinttal emelkedő ápolási díjat, illetve, azt hogy az emberek kétharmada számára nem nő a gáz ára.” – írta az mfor.hu a minisztérium közleménye alapján. Ugyanebben a cikkben, valamint kéttucat másikban szerepel, hogy várhatóan hamarosan (bár már nem novemberben, ahogy eredetileg tervezték) fogadják majd el azt, hogy  újra három év lesz a gyermekgondozási segély, azaz a gyes –  ezt jelentette ugyanis be Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Ez a hosszabbítás visszamenőleg is érvényes lesz, tehát azokra is vonatkozik, akik most gyesen vannak. Nekik a jelenlegi szabályozás kétéves gyest enged meg. A kormány visszaállítja azt a gyakorlatot, hogy ha egy édesanya visszamegy dolgozni, akkor csak a részmunkaidős, négyórás munkaidő mellett kapja meg a gyest, a nyolcórás munkaidő mellett már nem.

 

Nos tehát. Egyelőre nem tiszta, az ikergyesre figyel-e valaki. A magánbölcsi ára ugyanis nem fog két gyerek után se csökkenni, mellesleg tudomásom szerint (ismét pillanatnyi infók alapján) a bölcsődei normatíva csökkenni fog, míg a csanáé befagy. Az önkormányzat persze mindkét esetben segíthet, feltéve, ha akar, és ha van miből.

 

Az ország 561 bölcsődéjének 25 ezer férőhelyén 32 ezer gyermeket tudnak elhelyezni - és még ez sem elegendő.  Csekély mértékben javítja a statisztikát az országszerte létesített 200 családi napközi és az a 120 óvoda is, ahol a legkisebbeket is tudják még fogadni. A jelenlegi férőhelyek száma azonban még így is 10 ezerrel kevesebb, mint amennyire szükség lenne. A sommás “megoldás”-javaslat szerint (forrás: új közoktatási törvénytervezet, november) ezentúl az óvoda lazán elutasíthat helyhiány miatt 5 évnél fiatalabb gyermeket, nem köteles a “körzetes” három évet betöltöttet (sőt ugye a múltkori módosítás alapján a 2.5 évét betöltöttet...) befogadni, ahogy eddig a jogszabály kötelezte rá, legalább is a nol.hu értelmezése szerint: “Költségcsökkentő hatással bírna ugyanakkor a tervezetnek az a kitétele, amely szerint „az óvodák 3 éves kortól fogadják a gyermekeket, 5 éves kortól kötelező az óvodai nevelésben részt venni, a gyermekek tankötelezettsége 6 éves korban kezdődik, és 17 éves korig tart.” (..)  Az óvodák pedig megszabadulnának attól az előírástól, miszerint a hároméves kort betöltött gyermeket kötelező volna fölvenni. Ez az előírás egy pár évvel ezelőtti módosítás értelmében már az idén életbe lépett volna, ám az utolsó pillanatban jövő szeptemberre halasztották. Az ok: összességében van ugyan elég férőhely az óvodákban, ám nem ott, ahol valójában kellene. Az új férőhelyek kialakítása és fenntartása – pláne központi bérfinanszírozással – viszont igen drága mulatság volna.”

 Röviden és velősen:


Lesz hároméves gyes, aminek összege a tervek szerint az eddigi összeg marad (hiába van a nyugdíjhoz kötve, ami viszont emelkedik majd), tehát előnyben azok, akiket majd jól eltart valaki más, vagy tudnak kenyéren-vízen létezni gyerekestül, és van lehetőségük szerény, lehetőleg kisméretű hajlékukat mondjuk lopott fával fűteni a lebukás veszélye nélkül, a többi fűtési mód várható költsége ugyanis momentán kiszámíthatatlan. Kevesebbe aligha fog kerülni.

 

Lesz részmunkaidő-kedvezmény. Az országgyűlés már el is fogadta a részmunkaidőben dolgozó nők után fizetendő társadalombiztosítási járulék 27 százalékról 20 százalékra csökkentését. Azon mázlistáknak lehet ez jó, akiknek a helyén lesz egy helyettes, akit majd a munkáltató  7%-os járulékelőnyért cserébe megtart, ha ő visszamegy dolgozni, és mindkét munkavállaló belemegy a négyórás foglalkoztatásba, vagy ha egyszerűen kettéoszt egy státuszt. Ha ez nem tűnik elég vonzónak (ha én munkáltató volnék, nekem nem tűnne annak), akkor sajnos marad a gyes nélküli hat vagy nyolc óra, vagy négy óra gyessel, járulék-kedvezmény nélkül. A kisgyermekes nők foglalkoztatottsága már most is a legalacsonyabb Európában: a három év alatti gyermeket nevelők alig tíz százaléka dolgozik, ez az EU-átlag harmada.

 

Óvoda és bölcsőde nem lesz se több, se olcsóbb – üdvözlendő, hogy a készülő törvény alacsonyabb csoport-és osztálylétszámokat határoz meg, de ne feledjük, az abszurdan magas számok sajnos abból jöttek ki, hogy igény van, férőhely meg nincs.

 

Lesz még ugye 16%-os egykulcsos adó azoknak, akiknek lesz bejelentett munkahelye, és lesz bőkezű gyerekkedvezmény az adózásban azoknak, akik képesek élni vele (kell egy bizonyos mértékű fizetés legalább a pár egyik tagjának, különben a család nem tudja kihasználni). Előzetes hírek ellenére marad az alanyi jogú családi pótlék is, mindenkinek. Pont annyi lesz, mint idén, meg tavaly, meg azelőtt.

 Most örülhetnék, elvégre részben én volnék a célcsoport, ha most januártól mondjuk visszamennék dolgozni, akkor az új adórendszerrel hűdejóljárhatnék.

 Csak a fiam még egyéves sincs. Rakni meg egyéves kora után is kéne valahová.

 A gyerek apja a fizetésével együtt nem célcsoport. Ráadásul állami cégnél.

 Az egész buli nem kerül sokba, nagyjából egy vadiúj,  jobb középkategóriás autó árába. Ennyi van körülbelül a manyup-számlámon.

 Meg esetleg az állásomba, hiszen egy csak bejelentett alkalmazottakkal dolgozó, viszonylag jövedelmező ágazatban tevékenykedő multi a munkáltatóm, aki normálisan fizetett, cafateria meg ebédlő, igazán ráfért már egy kis különadó.

 Majd nyilván jelentkezünk őstermelőnek, malacot tartok a kőbányai ugaron.Oszt elmondhatom majd akkor, hogy malacom van végre, mert addig aligha lesz. Addig nyilván nyuszi leszek, sapkában. Mint eddig, mindig.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vakmacska.blog.hu/api/trackback/id/tr642487798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása