HTML

Vakk! Macska! - ugatni még a macskának is szabad

Morfondírok - aki nem ismeri, az alapvicc a (mostanában állandóan eszembe jutó - vajh miért???) nyolcvanas évekből: Rendőr: "mit csinál maga ott??" Civil: "morfondírozok" Rendőr: "Na adja csak ide azonnal azt a morfondírt!"

Friss topikok

Linkblog

Népszabadság cikk a családi napköziről - és hozzá az én kommentem

2009.03.31. 09:49 Vakmacska

 

Családi napközik bölcsődék helyett - annak, aki meg tudja fizetni
Megkönnyítette a szociális tárca a családi napközik létrehozását. Ezektől várják ugyanis, hogy enyhítenek a bölcsődei férőhelyhiányon. Az állami támogatást viszont nem növelik, inkább az önkormányzatokat biztatják, hogy támogassák ők is a napköziket.
Matalin Dóra| Népszabadság| 2009. március 31.| 1  
 
 
Enyhítenek a bölcsődei férőhelyhiányon - hat hónap és másfél év között lehet megoldás
Kovács Bence"A családi napközi nagyszerű dolog, én vittem ilyenbe a gyerekeimet, tökéletesen meg voltam elégedve velük. De elsősorban hat hónapos és másfél éves kor között megoldás, később sokkal több foglalkozás, több mozgás, több tér kell, és nagyobb társaság."
 
"Az egyik, közelben lévő házban egy kisgyerekes anyuka szeretett volna családi napközit létrehozni, és valami olyasmibe kötöttek bele, hogy a tetőtérben lett volna az alvószoba és 10 centivel alacsonyabban volt a plafon, mint amit engedélyeznek."
 
Internetes vélemények a családi napközikről. Ezekben a vállalkozásokban 5-7 gyerekre vigyáznak, amíg a szülők dolgoznak, elvileg 20 hetestől 14 éves korig. Gyakorlatilag elsősorban a bölcsődéskorú gyerekek szülei veszik igénybe. Nem véletlenül: jelenleg tíz-tizenötezerrel kevesebb bölcsődei férőhely van, mint amennyire szükség lenne, a bölcsődék 127 százalékos kihasználtsággal működnek. Bár az első családi napközit 1995-ben nyitották meg, ma is csak 205 ilyen vállalkozás van, körülbelül 1300 gyerekkel. Két megyében még senki nem nyitott családi napközit. Ezen változtatna az új szabályozás, melyben megkönnyítették a családi napközik alapítását. Eddig ugyanis a hatóságok sokszor túl szigorúan bírálták el a kérelmeket. Most viszont elkészült egy egységes módszertani útmutató. Ezentúl például megengedett lesz a 70 °C-os mosogatóvíz helyett a háztartásokban használt 45-65 fokos víz is, a fürdőszobában pedig a meglévő WC-n kívül nem kell még egyet kialakítani a családtagok részére.
 
Nem a szabályok szigorúsága volt a legnagyobb gond - mondja Vágó Lászlóné, a Magyarországi Családi Napközik Egyesületének vezetője. Örül a könnyítésnek, de a fő probléma szerinte továbbra is az, hogy vannak területek, ahol nagyon megéri, és vannak, ahol veszteséges családi napközit nyitni. Igény mindenütt van rá, de a szülők anyagi helyzete különbözik. Vágó Lászlóné szerint Közép-Magyarországon például ki tudják fizetni az 50-60 ezer forintos térítési díjat is, így a fenntartók haszonnal működtethetik a napközit. Más a helyzet az ország keleti felében. - Itt Nyíregyházán egyszerűen nem lehet többet kérni havi 30-35 ezer forintnál, így viszont épp hogy meg lehet úszni veszteség nélkül - állítja.
 
A családi napközik ugyanis két forrásból élnek: állami normatívából és a szülők által befizetett térítési díjból. A normatíva mindenhol ugyanannyi: 246 ezer forint évente gyermekenként. Vágó Lászlóné szerint ez egy ember bérére és járulékaira sem elég. Márpedig családi napközit egyedül nemigen lehet üzemeltetni: eleve követelmény egy helyettes - betegség és váratlan helyzetek esetére. Hét gyereknél pedig már kötelező két állandó gondozó. Ráadásul a normatíva teljes összegét csak az alapítványi vagy egyesületi formában működők kapják meg, ha valaki egyéni vállalkozóként üzemeltet napközit, csak a támogatás 30 százalékára jogosult.
 
Szűcs Erika szociális miniszter másképp látja. Szerinte, ha egy anya a gyes mellett munkát vállal, akkor ki tudja fizetni a családi napközi 30-40 ezer forintos térítési díját. Hozzáteszi: az állami normatívából és ebből a térítési díjból igenis fenn lehet tartani egy ilyen intézményt. Különösen akkor, ha az önkormányzatok is beszállnak, és támogatják a családi napköziket. Ehhez uniós forrásból hamarosan pályázati lehetőséget biztosítanak számukra. - De ha például egy nyugdíjassal kevesebbet foglalkoztatnának, akár tíz gyerek családi napközis elhelyezését is támogathatnák a megtakarított öszszegből - tette hozzá.
 
A budaörsi önkormányzat négy családi napközit támogat, és további három áll engedélyezés alatt. Wittinghoff Tamás polgármester elmondta, hogy havonta 25 ezer forintot adnak gyerekenként a napköziknek, amit ők a szülők által befizetett térítési díj csökkentésére fordítanak. - Ez még mindig sokkal olcsóbb, mint új önkormányzati férőhelyeket létrehozni, az ugyanis 1,3 millió forintba kerül évente az önkormányzatnak - tette hozzá. A polgármester a családi napközik és az önkormányzati bölcsődék párhuzamos fejlesztésében látja a megoldást, utóbbiból húsz új férőhelyet hoznak létre idén. Persze ők kivételes helyzetben vannak: a budaörsi azon kevés önkormányzat közé tartozik, ahol több a bevétel, mint a kiadás.
 
Gondozó családi napközit minden büntetlen előéletű felnőtt létesíthet, aki érvényes egészségügyi nyilatkozattal rendelkezik. További feltétel, hogy el kell végeznie egy tanfolyamot.
 
 
*****************
 Az amúgy kitűnő cikket a Népszabadságból másoltam ki. A csana új feltételeit még nem ismerem. De már van két kommentem.
 
1. Adtak a szarnak egy pofont.  Gazdagék eddig is megoldották, bébiszitter, feketén üzemeltetett csana. Nagyszülősök eddig is megoldották. Aki egyik csoportba se tartozik, az ezután se fog elmenni dolgozni, mivel a megnövekedett rezsik és törlesztőrészletek korában elég sokat kell anyának keresni ahhoz, hogy 30-40 ezer plusz étkezés-közlekedés kigazdálkodható legyen. Szomorú, de ezekre az állásokra ha vannak is, elsősorban nem gyedről, gyesről visszatérő kisgyermekes anyákat keresnek.
 
2. Szűcs E. egy ostoba ...(haj...haj, utólagos módosítás, kiraktak az Index címlapra, mi lesz ebből....pedig az összeadás-kivonás a következő posztban igazolja a számolni nem tudást és a felelőtlen nyilatkozgatás újabb gyöngyszemét....). Pont. Nagyon sajnálom, hogy efféle négybetűs szavakkal dobálózom, de ennek ilyen nyilatkozat után úgy látom, annyi esze sincs, hogy a házunk takarítását rábízzam - a macska takarójával törölné a port, és Ciffel súrolná a TFT kérpernyőt. Monnyonle. Tegnap. Megindokolni ugyanis mindent lehet - de nem mindegy, mivel.

Szólj hozzá!

Címkék: vélemény politika munka népszabadság családi feltételek bölcsőde napközi

A bejegyzés trackback címe:

https://vakmacska.blog.hu/api/trackback/id/tr751036979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása