HTML

Vakk! Macska! - ugatni még a macskának is szabad

Morfondírok - aki nem ismeri, az alapvicc a (mostanában állandóan eszembe jutó - vajh miért???) nyolcvanas évekből: Rendőr: "mit csinál maga ott??" Civil: "morfondírozok" Rendőr: "Na adja csak ide azonnal azt a morfondírt!"

Friss topikok

Linkblog

A macskablog megint számol - alapfokú családi költségvetés-tanfolyam nehézfejű politikusok számára

2009.03.31. 11:10 Vakmacska

Az előző bejegyzéshez:

Látom, nem megy politikusainknak a matek. Segítek, jó?
 
Kovácsék két gyerekkel saját tulajdonú lakásban élnek. Jelenleg mindkét szülő dolgozik, egyik nettó 130 ezer, a másik 150 ezres fizetést hoz (nagylelkű voltam, semmi minimálbér meg ápolónői fizu…). A háromszobás lakás törlesztője (jó kis devizahitel) jelenleg havonta 80 ezer. Családi pótlék (most még) 26600 Ft.
 
Tehát gazdálkodnak össz 280 ezer+26600 Ft-ból. Soknak tűnik?
A gyerekek szükségleteire a csp-t költik havonta, leszámítva a szezonális kiadásokat (karácsony, nyaralás).
Havi rezsijük telefonnal, tévével, közlekedéssel (szigorúan csak tömegközlekedés) együtt kb. 90 ezer. Fűtés, villany, víz, közösköltség, mobil, kábeltévé, bérletek, miegymás. Két felnőtt BKV bérlet ma 18 ezer Ft.
Élelmiszerre havi 35 ezret költenek. (tegnap: két napra elegendő kenyér és két nagy kifli 420 Ft)
(Az egyik gyerek már ovis, havi 6 ezer, meg még csoportpénz-különfoglalkozás kb. 2 ezer, mondjuk menjen ez is a csp-ból, csakúgy mint a ruházkodás alap darabjai)
 
Marad havonta 75 ezrük „szabadon”, négy főre. Ebből kéne a következőeket kigazdálkodni:
-         Felnőttek ruházkodása, cipője (férfi cipő 7 ezer Ft alatt általában 3 hónapig tart)
-         biztosítások (lakás, kocsi…ha van)
-         sport, szórakozás, nyaralás (egy családi nyaralás alsóhangon 180-250 ezer…, egy uszodajegy 1200/fő)
-         kultúra, könyvek, CD, színház (olcsó színházjegy 3 ezer/fő, határ a csillagos ég)
-         ajándékok, ünnepek, kapcsolattartás (egy csokor virág, egy doboz csoki, hopp ugrott kb. 2-3000 Ft, ajándék nélkül)
-         informatika, számítástechnika, tanulás (tanulhat ám a felnőtt is…, PC konfiguráció alsóhangon 60-100 ezer plusz szoftver)
-         kozmetikumok, tisztítószerek, bútorok, szezonális kiadások, lakáskarbantartás (látott már valaki mosógépszerelőt, aki 15 ezer alatt kimegy a helyszínre?)
-         orvos, gyógyszer (egy üveg gyerek-antibiotikum 1200-3000 Ft)
 
Tehát semmi luxus, semmi Lamborghini, semmi karibi nyaralás. Fapados görög se.
Ha ebből elköltenek családi napközire (bölcsi alternatíva) 40 ezret havonta, akkor 35 ezer marad mindezen lista bármelyik tételére. És ezek viszonylag elfogadható fizetésnek számítanak.
 
Ha a családi pótlékot megvonják (rászorulók, ugye…), akkor csana nélkül is marad a négy főre 49 ezer „szabad gazdálkodásra” mivel tételezzük fel, hogy a 26 ezer úgy ahogy van elmegy a gyerekekre.
 
 A képviselői-miniszteri fizetésből nem kéne beiratkozni alapfokú matek utánképzésre? Ajánlom melegen.

202 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vakmacska.blog.hu/api/trackback/id/tr761037100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

synthesizer 2009.03.31. 17:43:39

Persze, mindenki jön a dumával, hogy ne vállaljon gyereket aki nem bírja. Ugyanakkor a gazdagok sem vállalnak gyereket, sőt, kevesebbet vállalnak, mert félnek, hogy megereszkedik a mellük, meg kitágul a picsájuk. Ha már nem teszik a kötelességüket akkor igenis fizessék meg, hogy más gyereket csinál.

Carl Lazlo, Esq. 2009.03.31. 17:45:50

@Birca: Hát, akkor te nem gazdálkodsz valami jól. Egyébként az IP címed alapján már meg is indította az APEH a feleséged ellen a vagyonosodási vizsgálatot. Maradj a helyeden 3 perc múlva mennek a revizorok.

synthesizer 2009.03.31. 17:47:12

A másik gond, hogy emberek függővé váltak az államtól. Az, hogy egy tollvonással kihúzzuk a rájuk fordított kiadásokat, nem segítünk semmit - egyszerűen tönkremennek. Kell legyen legalább valami átmenet.

Ha ezt nem tesszük meg, akkor tényleg olyan lesz Bp is mint Rio, ahol körülnézel mielőtt beállsz saját garázsodba.

Penzgyik · http://penzgyik.blog.hu 2009.03.31. 17:48:12

@macera#: hmm. elolvastam a korabbi bejegyzeseidet. Ritkan latok eredeti gondolatokat a hozzaszolasokban, de a tieid altalaban azok, sot legtobbel egyet is ertek. Ennek ellenere a mostanit erosnek tartom, hacsak nem direkt provokalsz. Talan egy mas megfogalmazasban jobban hangzana, es egyet is ertenek, pl. ha igy irod:

Nincs gyerekunk, mert nem latjuk, hogy jelen korulmenyek kozott jomodba fel lehetne nevelni es oktatni Magyarorszagon. Nem vettunk fel hitelt ugyanazon ok miatt. Elelmiszer valasztasnal a minoseget tartjuk szem elott, es ez a jelen helyzetben dragat, es sok esetben nem magyar termeket jelent sajnos. Segelyre szerencsere nem szorulunk, mert olyan szerencsesek vagyunk, hogy feher a borunk szine, igy a tarsadalom nem rekeszt ki. Alberletben lakunk, mert igy nem amitjuk magunkat azzal, hogy a bank lakasa a mienk, es nem kell nyogni a reszleteket. Ha megoregszem, akkor valoszinuleg a sajat ongondoskodasomra tamaszkodva elek tovabb, nem kerek a tarsadalmi szolidaritasbol.

-ling 2009.03.31. 17:54:28

@macera#:
pedagógus házaspár tagjaként is ezt írnád? vagy orvosként, ápolónőként, egyéb kisfizetésűként? szerinted a rászorultság a cigányok sajátja?
jó ég! amióta megvan, elfelejtetted leereszteni a lizingelt audid sötétitett ablakát...

malar 2009.03.31. 17:55:32

Tanulságos számítás, bár szerintem sokan összetennék a két kis kezüket, ha a hó végén a rezsi és életviteli kiadások után 70e+ maradna az időszakos kiadásokra és egyebekre félretenni.

Ha felszorzod a kajapénzt kettővel, amint azt sokan javasolták, akkor megszűnik ez a probléma és a valósághoz is jóval közelebb kerülünk.

Penzgyik · http://penzgyik.blog.hu 2009.03.31. 17:55:37

@Birca: :)))
Nem vagyok biztositasi ugynok, de azert neked is javaslom az ongondoskodast, mert a feleseged jarulekai nagyon fognak hianyozni ezzel az eletstilussal oregkorotokra :)

hatR 2009.03.31. 18:05:35

2 gyerekkel ha nincs penz, akkor nem csaladi hazat kell epiteni hitelbol.
ha nincs penz akkor varjanak a gyerekkel, vagy addig maradjanak ott, ahol elotte.

ezt miert csak en gondolom igy?

synthesizer 2009.03.31. 18:08:12

@hatR: Szerintem se vállaljon senki gyereket. Csak a pénz, meg az adó megy rá. Tiszta baromság.

-ling 2009.03.31. 18:09:03

@okostojgli:
mire rászoruló? anyagi támogatásra? segítségre? munkára? drága gyógyszerre vagy kezelésre?
gondolom el lehet dönteni, hogy ki az. nem az én feladatom, de ha az lenne, nyilván konyítanék valamit hozzá, pl. szociomókus lennék, vagy hasonló. és összeülnék szintén értő közgazdikkal. meg kitudjakikkel. szerinted az, hogy nem egyszerű megválaszolni, egyenértékű azzal, hogy csak a cigányok lehetnek azok?

okostojgli (törölt) 2009.03.31. 18:09:34

@Vakmacska:
Ne haragudj, elvesztettem a fonalat. Miről szól a posztod?

Tényleg olyan nehéz egy nőnek azt írnia amit gondol? Nem többet, nem mást. Csak amit gondol. Nem értek nőül, nekem nem működik a megérzés mint érzékelés, hogy "biztos azt gondolta". Túrót. Tessék világosan leírni amit szeretnél közölni.

A családi pótlékkal van bajod, vagy azzal, hogy ezt elveszik (mégiscsak itt az állam, azaz az adófizetők), a politikusokkal (velük mi) vagy hogy Kovácsék így is úgy is éhen halnak?

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2009.03.31. 18:10:39

manapsag ki az az elvetemult, aki ilyen helyzetben kepes bevallalni 2 gyereket? nekunk lett csaladi hazunk, de eszunk agaban sincs 20 evre elcsorositani magunkat (ma lettem 29, baratnom 27, 4 eve elunk egyutt)

ha szar a helyzet, nemkell gyerek. aki meg szaporodni akar ilyenkor is, az szenvedjen meg erte

KaPé 2009.03.31. 18:11:33

Két gyerekkel havi 35ből kajálni? Mit esznek ezek, füvet?

synthesizer 2009.03.31. 18:15:48

Ez az öngondoskodás maszlag is szép. Legyen kötelező magánnyugdíjpénztár. Wow! Így aztán rohadtul "öngondoskodok". Magam jobban kezeltem a pénzemet mint azok az imbecilis barmok.

Nzoltan 2009.03.31. 18:17:21

Én minden juttatást és kedvezményt megvonnék. Cserébe az adók legyenek max 20%.

Aki nem dolgozik, ne is egyék.

synthesizer 2009.03.31. 18:19:58

@Nzoltan: Ne mossuk össze azokat akik nem tudnak dolgozni (lásd index elbocsátásszámláló) azokkal akik nem akarnak.

okostojgli (törölt) 2009.03.31. 18:20:02

@-ling:
A felsoroltak közül senki nem rászoruló. Ezért ne is osszák szét köztük az én befizetett adóforintjaimat. Ergo kevesebb adót kell fizessek, tehát nekem is és a munkaadómnak is több marad a zsebében. Ergo ha kisebbek az adók a munkaadóm versenyképesebben tud termelni, tehát a zsebében maradt pénzből be tud ruházni és még több munkavállalónak tud munkát adni.

Aki beteg az vagy elmegy a doktorbácsihoz és fizet mint a katonatiszt (menyi is most egy magánnőgyógyásznál az ADÓMENTES és állambácsi elől, azaz mindannyiunk elől elhazudott vizitelés díja?), vagy havonta fizet egy kis pénzt valamilyen biztosítónak aki meggyógyítja cserébe. A nyugdíjas ugyan így, évek alatt amíg dolgozik mint leendő nyugdíjas megtakarítja azt a pénzt amit majd nyugdíjasként felél.

Egyéb kérdés?

Robzon 2009.03.31. 18:21:49

@Vakmacska: a lenyeget nem erted sajnos. Valoszinüleg nem is fogod sosem, belecsontosodott az agyadba, hogy "fennt" ugy kell dönteni, hogy koväcsek jol järjanak. Koväcseknak kellene ugy dönteni, hogy jol järjanak, es vegre tenni is erte. Nehogy mär mäs tegye tönkre az eleted. Te vagy erte felelös, ha nem vagy gyerek. Emberek vältozo kamatozäsu hitelt veszenk fel, aztän meglepödnek hogy a kamat vältozik. 9 millio hülye orszäga vagyunk, akik folyton a megvältäsra värnak, mejd jön valaki es kihuz a szarbol. Ebresztö! Nem jön senki. Mässz ki, vagy megrohadsz. Csak azert a maradek egymillioert kär, de hät idövel ök ugyis letipliznek.

Kiváló Brigád 2009.03.31. 18:27:25

Robzon! Faszért írsz umlautos a-val? Külföldről ugatsz okosakat Te is???

Robzon 2009.03.31. 18:32:35

@Kiváló Brigád: aham. Bocs, de en ugy iteltem meg tiz eve, hogy az az tägabb ertelemeben vett infrastuktura amit a magyar ällam az adomert biztosit nem äll aränyban az adommal. Azonkivul a magyar piac nem a legjobb vevö a kepessegeimre. Maradhattam volna nyafogni, de nekem sajnos csak egy eletem van, azt szeretnem a lehetösegekhez kepest elvezni. Ha dolgozni akarsz, az egesz viläg tärt karokkal vär. Nem kell nyafogni, rajtad mulik.

Vakmacska 2009.03.31. 18:38:25

okostojgli, én kérdeztem, hogy neked mi a bajod? A post így kiragadva talán nem elég világos, de eredetileg egy reag volt Szűcs Erika miniszter kijelentésére, hogy havi gyerekfelügyeletre simán kigazdálkodható 40 ezer. Eddigi beszélgetéseimből érdekeltekkel nem éppen ez jött le, azért kezdtem morfondírozni. A Zindex meg kirakta. Nem én kértem....

Robzon kedves! Soha nem kértem segítséget, se állambácsitól, se anyucitól, se tőled. A blogoló nem feltétlenül a saját búját-baját írja le, az én gyerekem már kinőtt a bölcsis korból, állásunk is van, lakáshitelünk nincs. Ennyit leírhatok anélkül hogy a magánéletembe avatnálak, amihez semmi közöd. A "modellke" olyan élethelyzetet szimulált, amiben sokkal többen vannak, mint amiben én vagyok.

Csp azért került bele, mert minden 2 gyerekesnek jár jelenleg. Viszont elvileg számolni kell azzal is, hogy holnaptól elveszik, a magánbölcsi költsége meg marad, kijön-e így? Erre ment a matek.

Okostojgli, a te modelledben ha te 23 évesen rákot kapsz, akkor meghalsz 2 hónap alatt, mert a kiadás előbb van mint a megtakarítás. Erre találták fel eredetileg a társadalombiztosítást, abban a hiszemben, hogy pl. ha meggyógyulsz, akkor fizeted az adót meg a járulékot, oszt a végén még lehet hogy ők jönnek ki jobban, mert többet termelsz mint amibe a rákgyógyítás kerül.

A biztosító nem gyógyít, az az orvos. A biztosító legfeljebb fizet. Vagy vitatkozik az orvossal, esetleg veled.

Kiváló Brigád 2009.03.31. 18:39:59

@Robzon: Bocs, de szvsz. semmi jogod belepofázni az itthoni dolgainkba. Okoskodj ott ahol adót fizetsz! Az én szakmámmal is mehettem volna és mehetnék is külföldre, de nem akarok egy senki lenni külföldön, inkább itt kamatoztatom a képességeimet. Nem nekem kell elmenni, ha szarul mennek a dolgok! ;)

Vakmacska 2009.03.31. 18:43:55

Ja még valami Robzon. Valszeg öregebb vagyok mint te, én voltam az utolsó generáció aki még nem kapott külföldi ösztöndíjakat az egyetemen, és nyelvet is itthon volt kénytelen tanulni. Mire olyanná vált a helyzet hogy nagyjából én is úgy gondoltam, a befizetés és az infrastruktúra nem arányos, addigra már családom lett, lakásunk lett, és körülöttünk megöregedtek a hajdan nekünk segítő kedves családtagok, akik most a mi segítségünkre számítanak. Nem arra hogy pénzt küldjünk Fokföldről, hanem hogy kitakarítsunk, borotváljunk, vasaljunk, beszélgessünk, ügyintézzünk, kertet gondozzunk. Mivel személy szerint nekünk még nem ér a szánkig a ....matéria, ezért mi maradtunk. Nem hiszem, hogy ekézni kéne minket ezért, és hidd el, nincs közünk a politika örvényeihez, se a mutyijaihoz azon túl hogy látjuk.

Robzon 2009.03.31. 18:46:42

@Vakmacska: aha ertem, a modelketöl "elvesznek", vagy "adnak" neki. Ha ennyire balfasz valaki, igy ki van szolgältatva a körülmenyeknek, ennyire nem ura a sorsänak? Akkor minek vesz fel hitelt es minek szaporodik? Ja, hogy ö azt hitte, hogy az "ällambäcsi", ertsd a többiek, majd vällaljäk a felelösseget az ö dönteseiert? Hät tevedett. Es ennyi a törtenet. Sok ilyen van? Erröl beszelek: 9 millio hülye orszäga.

falusi lány 2009.03.31. 18:47:01

@csati: Bocsi,de nem az államtol kapom a pénzt,hanem mindketten beletartozunk azon barmok közé akik huzzák az igát.Én dolgoztam mielött elmentem GYEDre,mert GYEDET csak azok kapnak akik DOLGOZZNAK!!
UGYE???Az "URAM tisztes dolgozó ember már 20 éve(postás,akácsak ÉN).Én 15 éve dolgozok,szerintem jogom van nekem is megélni!!!Azt a pénzt amit el akarnak venni,nem tölem veszik el hamem a GYEREKEIMTÖL,a Gyerekedtöl,és sok-sok gyerektöl.

wasabii (törölt) 2009.03.31. 18:53:07

Szörnyen hangzik ez a fizetés, meg a költségvetés is. Sajnos a tételek nagyon el vannak számolva. Ha mindössze ennyiből kellene kihozni a kaját, rezsit, meg főleg a gyerekek költségeit, akkor az már igen erősen a nyomor kategória lenne a számomra. Szerencsére egyedül is jóval többet keresek, mint a leírtak, hitelünk sincs, de az asszony nem keres semmit, és ezért is meg kell gondolom, hogy belefér-e nekem egy új kabát, vagy cipő az éves keretbe. Az is igaz, hogy nagy luxusra sem futja, megtakarításunk sincs, de ha egész életünkre csak azok a nagyobb dolgok (lakás, kocsi) maradnak meg, ami most is megvan, akkor már elleszünk valahogy. A legtöbben az én koromban (30) nem mondhatják ezt el magukról.

aron-reloaded 2009.03.31. 18:53:36

Robzon, bazmeg és a többi hülye: Persze, nekem nem jár semmi. Gürcöljek és adakozzak szépen a politikusok luxusvilláira meg a segélyből élők tizenegyedik gyerekére. Nem kérek én semmit, csak amiért megdolgoztam. Ne vegyék el értelmetlenül a fizetésem felét, és nem lesz szükségem se családi pótlékra, se tankönyvtámogatásra, se semmire. De elveszik, és odaadják az ingyenélőknek, és ez felháborít. És gyűlik bennem az indulat - és nem csak bennem - és amikor majd be kell húzni az ixet, lehet, megremeg a kezem, és picit arrébb húzom be, mint józanabbul tenném. És utána már hiába gondolom meg magam...

Én ne vállaljak gyereket, én? Azért, hogy az aki sohasem dolgozott szülhessen mégegyet és mégegyet? Átgondoltad te ezt, ember? Tököm televan az ilyen okostónikkal most már.

Persze most is csak a CSP eltörléséről, meg a GYED lerövidítéséről van szó. Az adók csökkentéséről (vagy legalább a családi adózásról) még véletlenül sem. Persze az ingyenélők továbbra is megkapják majd a CSP-t mert... miért is? Miért? Ne kapják meg! Dögöljenek éhen mind egy szálig! HALÁL! HALÁÁL!

mesmithy 2009.03.31. 18:54:00

Robzon Szerintem a te valasztott umlautos country-dban is van csaladipotlek (mint ahogy szamos orszagban). Szamitasaim szerint ott ahol elsz a berek lenyegesen magasabbak az adok viszont alacsonyabbak. Tudomasul kenne venni, hogy van aki a sajat hazajaban szeretne tisztesseges munkabol, tisztessegesen megelni, gyereket nevelni, ezert nem kell szemrehanyast tenni vagy elitelni.

nitro1 2009.03.31. 18:57:19

@Vakmacska: Robzonnak biztos se kutyája, se macskája nem volt itthon, csak itt hagyott csapot-papot és ment, amerre látott. Így azért könnyű osztani az észt. Az esetleges rokonok, régi barátok, ismerősök, ha vannak, meg ugyanúgy itthon szívják a gázt. De hát miért is nem ment vele mindenki, ugye. Ja, lehet, hogy azért, mert beletartoznak a "9 millio hülye orszägaba"...?

manager2008 2009.03.31. 19:46:50

Érdekeseket írtatok össze.
De a lényeg az, hogy gazdálkodni sajnos meg kell tanulni, és ezt sok viszonylag fiatalnak nem volt alkalma eddig, mert viszonylag jólét volt.
A szocializmusban nem kellett nagyon kuporhatni, az utóbbi 19 évben meg nem is tanulták meg, hogy hogyan lehet a költségeket csökkenteni.
Igaz valakinek az a mondása, hogy a spóroláshoz is beruházás (vagy sok munka) kell. A villany és a fütési költségek pld ilyen tételek, ahol nem mindegy mit csinál a család. Takarékos égők, stb. és a fütés is legyen korszerű, a gáz fütést kiegészítve fafütéssel, napkollektorral, szigeteléssel stb. Ez persze nem olcsó.
Vásárolni is meg kell tanulni, elemezve a tétel célját, funkcióját, stb, és nem felesleges luxus cikkekre költeni.Kevés felesleges autózás, üdülés helyett sport, stb a recept. A boldogság nem egyenlő a luxussal. Megfigyelhető egy iskolában is hogy a gyerekek mire költik a zsebpénzt, - általában hülyeségekre. Az egyetemisták is elbulizgatnak egy csomó zsetont, a dohány, alkohol, drog nem kevés pénzbe kerül havonta.
Ma már nyilván nem főz senki szappant, de sokan tudják élelmiszer termeléssel is kiegészíteni a költségvetésüket.

Egy dolog nem fog menni, hogy az állam eszméletlen pénzeket költsön teljesen felesleges segélyezésekre, támogatásokra olyan polgárokat támogatva, akik soha semmilyen járulékot nem fizettek és nem is áll szándékukban.
Az adócsaló, adó optimalizáló harcosokat nehéz megfogni, mert ők okosabbak és könnyen kibújnak az adórendszer prése alól. De áfát ők is fizetnek, ha egyáltalán itt költik el a pénzüket.

Ha megszorítás van, és nincs más út, akkor át kell tervezni mindenkinek a tételeit, és otthon is vágni kell, akkor is ha fáj, akinek ez nem megy annak is van megoldás, ...........

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.03.31. 19:48:39

Szopás. És még nagyobb szopás lesz azoknak, akiknek kevesebb a bérük, ami igencsak valószínű.

synthesizer 2009.03.31. 19:50:36

@manager2008: Jogos a kérés, hogy az ember tanuljon meg spórolni. Tény, hogy legtöbben azt sem tudják pontosan, mire mennyit költenek.

A baj csak az, hogy nem lehet ezeket az embereket egy tollvonással elintézni és magukra hagyni őket. Mindenki föggővé vált az államtól kapott pénzektől.

suo tempore 2009.03.31. 19:51:27

én úgy vállatam gyereket,h mindezt tudtam

tudtam azt is,h a félretett pénzem annyi,h 3 hónap alatt találjak melót, ha esetleg a mostani megszűnne

tudtam,h nem tudunk dobbantani, mert az öregek már öregek, és élnek kinn ismerősök, az sem akkora kánaán,h érdemes lenne mindent itthagyni

hitelt nem vettünk fel, mert olvastam már ilyen szerződét, a halálos ítélet is kevésbé fenyegető

amíg itthon voltam a gyerekkel, nem öltözködtünk, a legolcsóbb kaját vettük

tudom azt,h bármikor bármi történhet, bármelyikünkkel

tudom,h mibe kerül gyereket nevelni, tudtam már akkor is, amikor vállaltam

tudom,h a nyugdíjra nem számíthatok, mert vagy a nyugdíjpénztár úszik el, vagy meg sem érjük a 90 éves korhatárt :DDD

hát ez van, perpill nincs okom panaszra, van munkánk és van egy tündérkénk

steverubellreborn 2009.03.31. 19:55:55

@macera#:

az albérlet hogyhogy egészen a tiétek?
és mi van a segélyen élő nem cigányokkal?

Roquentin 2009.03.31. 19:56:07

Nem akarok érzéketlennek tűnni, és elhiszem, hogy kellemetlenek azok a problémák, amivel a posztírónak szembe kell nézni, de azért van egy (nem is olyan szűk) réteg Magyarországon, amely ennek a pénznek a negyedéből-ötödéből kénytelen megélni (sokszor úgy, hogy kettőnél több gyereket nevel).

Ráadásul ezt a réteget sújtja a legdurvább előítéletesség, és rajtuk szokás számon kérni állandóan, hogy nem tesznek eleget saját boldogulásukért... Szóval, akkor ugye az is belátható, hogy ők sem csupán saját gonoszságuk miatt élnek úgy, ahogyan...?

Robzon 2009.03.31. 19:58:47

@mesmithy: aham, van csalädi potlek, vagy ilyesmi, szerintem olyan 150EUR, szoval teljesen jelkepes összeg az itteni viszonyokhoz merten. Ha nem kapnek, az se zavarna, ha ketszer ennyi lenne, attol se esnek seggre. Lenyeg az, hogy nem erre alapozom a csalädi költsegvetest. Es a baj pontosan az, hogy valaki Koväcsekkal elhitette, hogy ök megengedhetik maguknak, hogy erre alapozzanak. Megengedhetik maguknak, hogy a tärsadalmi szolidaritäsban bizva, erre alapozva, gyereket vällaljanak, lakäst vegyenek. Ez volt a hiba, ezt elhinni, es ezt elhitetni. Szocializmus? Volt-nincs. Csak a fejekben.

steverubellreborn 2009.03.31. 20:03:02

@Robzon:
Tévedsz.Jóval alacsonyabbak.Színvonalasabb a közszolgáltatás,látható,hogy a befizetett adódból vissszaoszt az állam és a te mikrokörnyzeteteben is van eredménye a "megszoritásnak".Jóval kevesebb a korrupció,átlátható és állampolgárát a közig.

moonclown 2009.03.31. 20:06:03

@Gery Greyhound >: Látom értezs a vállakozáshoz nagyon.Tudod mennyibe van nettó 150.000 ft egy cégnek?

Kb. 360.000 Ft.És akkor még nem termelte ki a rá eső rezsit, cégadót, és akkor feltételezzük hogy a főnök maga is dolgozik.

Tehát alhangon a nettó 150.000-edhez, meg kellene keresned 4-500.000 ft-t havonta.Ez alhangon 3000 ft-s óradíj.Számold ki hol tudod megtermelni, mondjuk egy kulcsmásolóban, kis boltban újságosnál.

És akkor számold ki mire elég 150.000 Huf.

acsa77 2009.03.31. 20:08:28

Azon tényleg fölösleges keseregni, hogy mit rontottak el Kovácsék (majd 50 évig fogják hallani az emberek, amíg ki nem hal a mostani válsággeneráció).

DE. Ne legyünk már mi is olyan ostobák, mint a hülye politikusaink, akik már ősz elején tudták (de bankár ismerőseik már 2 éve egészen biztosan), hogy szívás van, mégsem voltak hajlandók legkésőbb ősszel reformálni. Nyáron már mindenki dícsérné a szocikat, egy évre rá meg választást nyernének.

Azaz TEGYÜNK végre valamit! Most olyanra gondolok, ami pl. Kovácsék konkrét saját költségvetésére vonatkozik, ha már ez a téma: amit csak lehet, le kell mondani (tv, telefon). Villanyszámlát, fűtésszámlát tucatnyi olcsó módszerrel lehet csökkenteni - az apró részletek részleteiben van az ördög. Interneten MINDEN termékből és szolgáltatásból meg lehet találni a legjobbat a fórumoknak köszönhetően. Sokmindennek még nincs is igazán piaca, tehát nem lerágott csontok!

Egyébként az egészségügy nem helyezhető tisztán piaci alapokra, mert a kiadás igen komoly része az élet utolsó éveiben kialakuló súlyos betegségekre megy el. Ráadásul a tüneti kezelés is eléggé elterjedt (és egyelőre alig kikerülhető), ami szintén nem egy jól kezelhető helyzet. USÁ-ban 2x annyi pénz megy el összehasonlítható NY-EU országhoz képest. A németeknél is azonnal észrevették, hogy az orvosok ugyanazért a szolgáltatásért lényegesen többet zsarolnak ki a magánkasszákból, és a magánkassza nem tud mit tenni - hiába "hatalmasabb" - pedig igencsak érdeke a profit.

A kelleténél jóval szűkebb piacokra példa:
tudjátok, hány orvos tud kíméletesen, és összköltséget tekintve olcsón arcüreget tisztítani Mo.on? 1, azaz egy. És bár ő azt gondolja, hogy magyar találmány, Indiában már évezredek óta csinálják.
Hány ortopéd érti, hogy lehet vázizomzati, izületi és ehhez kapcsolódó betegségeket a mai tudomány állása szerint meggyógyítani és az okokat is megszűntetni? Egy maréknyi. Csak egy kicsit több mechanikát kellene tanulni.

Gyakorlatilag az élet minden területén szemléletváltásra van szükség, és nem tv-varázslók segítségével, hanem felhasználva a rendes, lektorált szakirodalmat. Az utóbbi években jelentősen "letisztult" egy csomó tudomány! Nincs idő tapasztalati, egyéni tudás kifejlesztésére, AZONNAL alkalmazni kell!

mesmithy 2009.03.31. 20:15:42

@Robzon: Bocs a 150 EURO meg mindig tobb mint amit otthon kapnak ( egyebkent abbol meg mindig eleg szep bevasarlast lehet csinalni kb. 2 hetre a csaladnak). A pelda nem arrol szolt, hogy arra alapoztak, csak megjegyezte, hogy hianyozni fog. Jo lenne ha tudomasul venned, hogy otthon egy kisse mas a berezes, mint umlautban, ennek ellenere igenis vannak akik ott szeretnenek elni es (bar szerinted ez bun) meg gyereket is szeretnenek, nem lenne ez a felhaborodas a a nyugati arak mellett otthon is a nyugati bereket fizetnek. Egyebkent umlautban is a munkanelkuli segelyert igen csak kocsival jarnak.

Robzon 2009.03.31. 20:15:42

@Kiváló Brigád: vedd ugy hogy beszelgetünk. Te szolsz, es nekem meg magyaräzd meg, hogy nincs jogom megszolalni. Biztos menni fog. ;)

Megjegyzem engem erdekel a te es a többiek velemenye, annäl erdekesebb, mivel ugyanazt a dolgot különbözö perspektiväbol lätjuk.

steverubellreborn 2009.03.31. 20:18:33


@manager2008:
Spórolás:
Ne felejtsük el az autópályamutyikat,a képviselői juttatásokat,a 20 villás szakértői tanulmányokat sem.
Meg a menedzsentnek vásárolt céges BMW-ket.

zebu_ba 2009.03.31. 20:19:50

Szerintem a 80 ezres lakáshitel nem vészes 3 szobáért... Én 60-at fizetek másfélért, ahol négyen lakunk. Tegyük hozzá, ha bérelnék (Budapest), az se lenne olcsóbb, sőt! És így legalább egyszer majd az enyém lesz (remélem).

A felsorolásból hiányzott, hogy pl. két iskolás korú gyereknél az 50%-os BKV-bérlet is 9 ropi / hó.

kisqtya33 2009.03.31. 20:24:15

@manager2008: úgy látszik én nem vagyok az átlag "nem tanult meg spórolni" honpolgár. Nincs hitelre vette autóm (van egy ősöreg 16 éves roskatag kocsim hitel nélkül), és van egy csomó spórolt pénzem amit most kénytelen vagyok felélni mert elbocsátottak és nem találok munkát. Azért tessék engem nyugodtan leköpködni hogy két nyelv ismeretével, diplomával nem akarok elmenni vagont rakodni... persze lehet hogy kénytelen leszek később... gyereket nem akarok vállalni egyenlőre mert nincs miből és később is meg fogom gondolni. DE azt felháborítónak tartom hogy a fizetésmből anno 50% eltűnt és bizony a semmire. A semmire mert nem kapok érte vissza semmit. Arról meg Manager 2008-nak bizonyosan vannak információi hogy mennyit fizetett be a cég még utánam. Pártállástól függetlenül: a magyar helyzet rohadt (sajnos) mert az adóforintjaink elúsznak, és minden reformintézkedés csak arról szól hogy a bérekből szoc.juttatásokból mit lehet még beszedni, de azt megint nem hallom ki a hírekből hogy mit takarítanak meg az állami költségvetésben. Engem ez háborít fel. Melót meg előbb-utóbb találok, de ugyanúgy nem fog tetszeni az a "pénzahrácsolási mód" ami itt folyik...

Robzon 2009.03.31. 20:26:40

@mesmithy: figyu umlautban, viszont az emebereknek nem azert fizetnek umlautos bereket mert az jär nekik. Hanem azert mert megtermelik. Nem azert tudjäk itt megtermelni, otthon meg nem, mert itt jobbak, szebbek, okosabbak, hanem azert mert a körülmenyek adottak hozzä. Aminek maradjunk annyiban a tävoli multba veszö okai vannak. Es ahogy kinez, ez jo darabig nem is fog vältozni.

steverubellreborn 2009.03.31. 20:26:48

@manager2008:
menedzser,ahogy a társadalomokitó szövegedet olvastam felrémlett bennem,hogy talán te vagy az a szomszáéd aki kukoricát nevel az árvácskák között az erkélyen ill te lehetsz a hajdani évolyamtársam is,aki zsebszámolóval járt a krimóba is,és a forint-dollár árfolyamingadozás szerint fogyasztott.
Sőt,volt,hogy dacosan odavágta pultosnak,hogy egy vodka Krasznojarszkban csak 10 rubel lenne és ő inkább iszik csapvizet.

blügy-blügy 2009.03.31. 20:27:22

Nem olvastam el a kommenteket, lehet már leírták:
asszony nettó 85,000
férj nettó 110,000
csp 26600

magyari 2009.03.31. 20:28:09

@Penzgyik: Figyúzz, de nagyon! Közgazdász vagyok. Aki most "eltesz" rosszabb időkre pénzt (forintot, eu-t, dollárt), az vagy nagyon hülye, vagy nagyon tájékozatlan. (Inkább ez utóbbi a jellemző - statisztikailag.)
Világválság van, ha nem tudnád. Nem tudni, melyik pénznem és hogyan dől be. Megírták már régen, csak olvasni kéne - például külföldiül. És nem papolni, hogy tegyen el a család szűkösebb napokra, meg minek a lakáshitel, meg hasonló hülyeségek.
Hol élsz? A budapesti belvárosban, Netán a Lipótvárosban? 160 nm-en? Vagy még bölcsész is vagy? - súlyosbító tényező. Van diplomád is? Na, AZT használd a klotyón. Majd meglátod, milyen "feeling".
De szeretem az okos-tojásokat! Akik a meleg szobából, székesfővárosunk belterületéről mondják meg a tutit.
Húzd le magad a WC-n, ezzel használsz az Emberiségnek. Legalább reciklálnak a halak.
Szép "folyást" kívánok, é

Blogpont Huba 2009.03.31. 20:28:18

4 fős család kajája havi 35 rugó?????????????? Ja, ha a hónap 9 - 10 napos...

steverubellreborn 2009.03.31. 20:29:39

@Robzon:
azért ne felejtsük el,hogy umlautban a munkanélküliek évekig remekül eléldegéltek a munkanélküli segélyből ill 8-10 évig jártak egyetemre így Kohl is 7 évig.

tomcsi71 2009.03.31. 20:32:17

@csati: Csak a Gyed tudod nem az "állam adja"... Az olyan elven működik, ahogy a táppénz... vagyis a korábbi jövedelemhez kötött... és ne azzal gyertek, hogy jó a 3 hónapos szülési szabi, aztán meló az anyának... mert akkor vissza oda, hogy fizessenek annyit az anya munkahelyén, amennyiből lehet a maszek bölcsit-óvit fizetni és még maradjon is több, mint a munkanélküli segély...

steverubellreborn 2009.03.31. 20:32:45

@magyari:
eléggé ki vagy idegileg.
egy külterületi bozótos mellől netezel?

steverubellreborn 2009.03.31. 20:36:18

@Robzon:
a svéd jóléti állam pont ezt hitette el pontosabban meg is valósította ugyanúgy 50 évig.

mesmithy 2009.03.31. 20:37:17

@Robzon: Errol egy angol reklam jut eszembe 1£ adomanybol 1 ember afrikaban 1 honapig vizhez jut, de angliaban mennyit kell fizetni 1 embernek 1 havi viz fogyasztasert. Szoval akkor inkabb ott a kerdes, hogy ugyan azert a munkaert az egy orszagban sokat lehet kapni, mig a masikban csak annyit hogy epp csak ne halj ehen belole.

Robzon 2009.03.31. 20:37:44

@steverubellreborn: jah, volt egykoron olyan is. Most meg Harz IV, meg 1EUR jobs. Aki nem akar dolgozni, az mehet közmunkära, ha kell neki a segelyke. Nincs is mär csak kevesebb mint 4 millio munkanelküli 80 valahäny milliobol. De nem erröl szol a dolog, hanem hogy vedd vegre a kezedbe a sorsod, es ne mästol värd, "ällambäcsitol", hogy adjon.

Kiváló Brigád 2009.03.31. 20:42:04

@Robzon: Igazad van ebből a szempontból. Viszont ha mindenki úgy gondolkodna mint Te, akkor amikor hazajönnél - mert haza akarsz majd jönni előbb-utóbb az tuti - nem lesz itthon senki (mindenki elment boldogulni pl. umlautba)! :)

mrs. white 2009.03.31. 20:43:03

A cikkíró teljesen elrugaszkodott a valóságtól ez abból is látszik hogy tömegközlekedést irt. Ergo pesti valszeg. Vidéken ilyen fizetés sci-fi. Ha van munkád, akkor a 150 egy férfinak csúcs fizetés komoly beosztással, de egy nő sehol nem keres vidéken 130 ezret. Szóval a fennmaradó összeget nyugodtan írhattad volna nullára. Ez a realitás. Azért vidéki mégiscsak négyszer annyi van.

steverubellreborn 2009.03.31. 20:43:43

@Robzon:
mielőtt nagyon belelovalnád magadat a hülye magyarozásba,akik hiteleket vettek fel,elárulom,hogy az amerikaiak meg nem fix kamatlábú hiteleket vettek fel,és most John csodálkozik Biloxiban,hogy a 8 évvel ezelőtti 5-% os kamatláb 30 és dobra verik a kérót.

2009.03.31. 20:44:24

színházjegy alapból 3ezer? én 400 forintért járok az operába, és képzeld, látok is! sőt, remekül szórakozom =)
mindazonáltal havi 35ezer kajára az elég kevés. én havi 15ezret költök egyetemistaként.
nem kell divatbemutatóra öltözni. egy sportcipőm, bakancsom és ünneplő cipőm van több mint 3 éve. a három együtt nem került 35ezer forintnál többe. ha a gyerek gyorsan nő, akkor meg a jocón vegyél neki ezeröccázé.
képzeld, NINCS TVm.
továbbá: ne röhögtess, ki vesz manapság jogtiszta szoftvert? szórakozni vágysz? letöltöd a netről. egy alap 1megás nettel számolva mondjuk nettó 20 óra alatt lejön egy film. a gép 500W-ot eszik, akkor ez 10 KWh áram, ami kb 450 forint. mozijegy csak egy gyereknek 700 alapból.
meg annyi pazarló embert látni a boltban is. valóban kell neked a danone actimel?
az lehet, hogy a minisztereket matekra kellene küldeni, de egy kis életszagot is bele kellene vinni a kalkulációkba...

Kiváló Brigád 2009.03.31. 20:44:36

@mrs. white: Ne mond már, hogy pl. egy vidéki bankfiók vezető 150e alatt visz haza, vagy egy mérnök a Suzuki vagy Audi gyárból...?

Kiváló Brigád 2009.03.31. 20:47:07

B+ az operát is be fogják zárni, ha minden bölcsész 400-ért jár oda. :)
Amúgy azon tuti, hogy állami támogatás van. Az meg adóból van. Az meg... Folytassam? :)

steverubellreborn 2009.03.31. 20:47:14

@Robzon:
ez a lózung jól hangzik egy cspatépitő trénignen meg egy választási kampányban.Ennek ellenére van benne igazság,csakhogy azért mert valaki sok évvel ezelőtt azért nem tett meg valamit mert nem volt egyszerűen módja megtenni most nem tehető felelőssé.
Egyébként én dobbantottam,és megérte.

synthesizer 2009.03.31. 20:48:24

@magyari: "Figyúzz, de nagyon! Közgazdász vagyok." WÁÚÚÚ! Ezzel nem lopod be a szívünkbe magadat :D

2009.03.31. 20:48:28

@Kiváló Brigád: ha még tudnád, h közgázra járok... :D

steverubellreborn 2009.03.31. 20:49:09

@VulpesVulpes:
eléh gagyi lehet darabja hét ezerért.
(hacsak nem valami Salamander vagy hasonló akció).

steverubellreborn 2009.03.31. 20:50:20

visszavonva,ez most az én hülyeségem.

2009.03.31. 20:52:42

@steverubellreborn: késő van biztos=) újraszámoltan, de sehogy se jött ki a hétezer semelyik számból, amit írtam :)

steverubellreborn 2009.03.31. 20:53:08

@Robzon:
ezt pont azért hozták met az umlautos állam nem bírta eltartani s sok potytautast.akik között szép számmal voltak diplomások is,akik azért nem pusztán kényelemből nem akrtak dolgozni.

-ling 2009.03.31. 20:54:19

@okostojgli:
te nem beszélgetni vagy vitatkozni akarsz, együtt gondolkodni pedig aztán végképp nem, csak hajtogatod a magadét, okkal, ok nélkül, ki tudja miért jó ez neked... :(

gondolom te sosem lennél a rászorulók között, mert a terményedet, amiért fél éven át güriztél nem viszi el természeti csapás, nyugdíjas munkásemberként nem foszt ki egy szélhámos, a haszonért (és a büntetlenség tudatában) bármit beígérő bank vagy biztosító, nem üt el részeg autós, s ezért nem kell alapjaiból újjászervezned egész életed, és megszünt fizetésed sokszorosával a gyógyuláshoz és egy új élet felépítéséhez szükséges járulékos költségeket fedezned, nem rúgnak ki munkahelyedről, mert a te munkahelyed sosem szünhet meg (mondjuk amerikai kisrészvényesek pillanatnyi hasfájása miatt)a régióból kivont tőke hiányában, és sosem lennél ostoba pedagógus, aki elenyésző fizetéséből kötelességtudatától hajtva maga veszi a tanításhoz szükséges kellékeket is (mert az oktatásból jól ki lehet vonni a felesleges pénzt), és egyáltalán, nem születnél soha olyan helyen és családba, ahol az egyik szülő alkoholista, a másik börtönben ül évtizedekig, és ezért sosem kellene tízéves korodtól lényegében egyedül felnevelned kistestvéredet, hiszen te csakis egészséges és teljes gyerekkort élnél, mert már gyerekként is mindent előre meghatároztál és előre láttál, egyebár...

nagyon szomorú eset vagy, az az igazság, rövidlátó és kegyetlen, de ne ess kétségbe, jót megmondhatod, és nem kell tenned semmit a rászorulókért, mert sok társad van, az egész gazdasági-politikai elit idehaza.

steverubellreborn 2009.03.31. 20:54:21

@VulpesVulpes:
még nem,csak átgondolatlan válasz volt.

synthesizer 2009.03.31. 21:01:28

@-ling: Mindig azok prédikálnak akiknek éppen nincsen gondjuk. Ez van.

Függetlenül mindettől persze egyértelmű, hogy a mostani rendszer fenntarthatatlan. Viszont a ló másik oldalára nem szabad esni. Igenis szükség van szociális juttatásokra. Más kérdés, hogy ezeket lehetne úgy intézni, hogy ne lehessen visszaélni vele. Pl közművek levonása segélyből, természetbeni juttatások emelése (élelmíszerjegy, tankönyvek, pelenka. stb.)

zebu_ba 2009.03.31. 21:04:02

Budapesti vagyok. No és?

Amúgy ezekkel a számításokkal az a baj, hogy mindenkinek és minden családnak mások a lehetőségei, ezzel együtt a költségei is. Budapest, város, falu? Lakáshelyzet (saját, bérelt?) Hány eltartott van a családban és azok milyen költséget jelentenek (iskolás, óvodás? netán egyetemista a gyerek, mennyire betegesek vagy munkaképesek a család tagjai, mennyi a nyugdíjuk) Mivel fűtenek? Mivel főznek (gáz vagy villany?) Mennyit vannak otthon (hány órát ég otthon a lámpa). Mivel tudnak közlekedni, munkába járni? Tudnak-e élni pl. autó nélkül? Otthon tudnak-e enni együtt, vagy mindenki a munkahelyén. Menza van-e?

És a preferenciák. Ki mit tart szükségesnek. Kibírja-e kultúra, szórakozás, utazás, hobbi, társasági élet stb nélkül. Megelégszik-e azzal, ha egyetlen pár lyukas cipőt és egy koszos farmert hord egész évben, netán kell öltözni a munka miatt (öltöny, blézer stb.) És még sorolhatom.

Mindenkinek mások a lehetőségei és az igényei. Csak azért hülyézni valakit, mert másmilyenenk vagyunk és más a helyzetünk, az egyáltalán nem fair.

Robzon 2009.03.31. 21:28:29

@steverubellreborn: en nem azert hülyemagyarozok mert vältozokamatozäsu devizahitelt vettek fel miközben a jövedelmük forintban van. A baj inkäbb azzal van, amit mär mondtam, es amit mondjuk az amerikaiak kevesbe gondolnak, märmint hogy nekik järnak a dolgok. Az amerikainak teljesen vilägos, hogy meg csak egy alapszintü - ertsd magyar - orvosi eljäräs sem jär neki. Az meg eszebe sem jut, hogy ällambäcsi äll majd jot a hiteleert. Bebukta, beszopta. De tartok töle, hogy a magyarok ezen meglepödnek majd meg, öszinten. Senki el nem tudja kepzelni mi lesz, ha az emberek felelik a tartalekaikat, es tömegesen nem fogjäk tudni a hiteleiket fizetni, mert pl. mint koväcsek a csalädi potlekra es az ällami gondoskodäsra alapoztäk a költsgevetesüket. Mert szarul eltek ugyan a szomszedhoz kepest, de meg mindig jobban mint amit megengedhettek volna maguknak. Egyszer vadi uj - dräga ;) - biciajommal a tetöcsomagtarton ezerrel behajtottam a garäzsba, ami szepen begyürödött a szinten dräga autom hätso szelvedöjen ät az utasterbe. Üvegszilänk, autotetö bicaj, egy masszäban. Percekig ültem, es nem hitem el hogy ilyen hülye vagyok. Probältam valami kiutat keresni, ki a hibäs, mit fizet a biztosito. De aztän rä kellett jönnöm hogy bizony ezt en kurtam el nem mäs, nekem kell rendberaknom, most nem jön senki. Nem volt jo erzes. De ez ilyen. Neha elcseszünk valamit, es beszopjuk. De aztän megoldjuk, mert felnöttek vagyunk, felelösek a tetteinkert.

Kiváló Brigád 2009.03.31. 21:34:08

@Robzon: majdnem igaz, csakhogy ezt nem mi qrtuk el, hanem az über-pénzguruk. Ha Kovácséknak elfogy a pénzük akkor majd b*sznak fizetni a hiteleket. És még nagyon sok Kovács ezt fogja tenni. És akkor majd bukik a bank, mert nem tud mit kezdeni az 1 millió Kovács lakással.

Robzon 2009.03.31. 21:36:27

@Kiváló Brigád: ettöl meg koväcs mehet a hid alä.

Kiváló Brigád 2009.03.31. 21:44:14

@Robzon: nem fog. Tudod miért? Mert az állambácsi megmenti a BANK-ot! A kör bezárul.

Robzon 2009.03.31. 22:07:23

@Kiváló Brigád: A bankot megmenti, de nem a koväcsot. Koväcsnak felajänljäk, hogy berelheti az elertektelenedett lakäst, ami a bank tulajdonäba megy. Es majd ha megint felmennek a lakäsärak, megy koväcs a hid alä. Ne legyen igazam, de ez igy logikus.

mesmithy 2009.04.01. 00:03:36

@Robzon: Az umlautos orszagban alacsonyobb a ado (ehhez meg tedd hozza a 0%-ost is, amit ha atszamitasz Ft-ban bizony eleg szep osszeg), alcsonyabb az AFA es altalaban az elelmiszerek AFA-ja a kedvezmenyes savba esik, stb. Szoval konnyu onnan ongondoskodasrol predikalni. Probald ki gyere haza minimalberert es utan adhasz hasznos tanacsokat es oktathatsz masokat.

Szuper Omega 2009.04.01. 01:00:07

én csak azt szeretném megkérdezni, hogy ugye egyszer Robzont a Dunába lövik?!

okostojgli (törölt) 2009.04.01. 09:22:09

@Vakmacska:
@-ling:

Bármilyen furcsa, nem úgy kelek fel reggel, hogy basszus rákom van, nem úgy ébredek, hogy úgyis elviszi a termésem a vihar/jég/árvíz.

Viszont a döntés ideális esetben az én kezemben van: fizetek biztosítást (legyen az nyugdíj-, társadalom- vagy kárfedezeti biztosítás) vagy nem. Mivel azok vannak többen, sokkal többen akik tudnak, képesek és akarnak is ilyet fizetni ezért akik nem tudnak vagy nem képesek ideiglenes vagy állandó jelleggel azok helyett a többiek állnak jót. Mi lenne ezzel a probléma?

De ma Magyarországon nem az ideális eset van. Nagyon sokan abból indulnak ki, hogy mert betegek, hogy mert elesettek, hogy mert hátrányos helyzetűek, hogy mert nyugdíjasok, hogy mert a mocskos kapitalista nem veszi át a drágán termelt dinnyét, hogy mert különben is és egyáltalán NEKIK JÁR az állami gondoskodás. NEM JÁR egyrészt, másrészt a mai helyzetet tekintve NEM is igen JUT.

jó lenne tudomásul venni, hogy egyébként sem az állam ad bármit is, hanem az ADÓ- és JÁRULÉKFIZETŐK pénzét osztja szét az állam. Az a pénz amit az állam szétoszt az nem az államé, hanem a tied, tiétek, az enyém és mindenkié akitől elveszi, ideértve az ükunokádat is abban az értelemben, hogy az állam által felvett hiteleket is valaki VISSZA fogja FIZETNI. Azt a hitelt, amit MOST költ el az állam szocpolra, adójóváírásra, családi pótlékra, a 13. havi nyugdíjra, sőt egyáltalán nyugdíjra, gáz- és gyógyszer-ártámogatásra, szociális segélyre, hadd ne soroljam még mire, szóval azt a hitelt az unkáink fogják MAJD visszafizetni.

Ezen kellene elgondolkodni. Meg azon, hogy Mari néni lehet, hogy már harmadik hete csak parizert eszik, de ESZIK, viszont nagyon könnyen előfordulhat, hogy NEM FOG tudni ENNI. Semmit. Semmit, mert nincs rá pénz. No ezt kellene megelőzni, és nem az a fontos, hogy Szűcs művésznő mit mond hanem hogy 300 marad-e az euró vagy 400 Forint lesz. El kell dönteni melyik legyen, az utóbbinak feltételei vannak (NÉPNYÚÚÚÚÚÚÚZÁÁÁÁÁÁÁS, TAKARODJ!), az előbbinek meg következményei: Mari néni éhen hal.

Melyiket válasszuk?

okostojgli (törölt) 2009.04.01. 09:25:15

El kell dönteni melyik legyen, az előbbinek feltételei vannak (NÉPNYÚÚÚÚÚÚÚZÁÁÁÁÁÁÁS, TAKARODJ!), az utóbbinbak meg következményei: Mari néni éhen hal.*

Robzon 2009.04.01. 10:07:03

@mesmithy: mivel en -szerencsere- az umlautos legfelsö adosävot is felülröl verem az en adom, se szäzalekosan, se abszolut nem alacsonyabb. Az en okos tanäcsom nem az, hogy probälj megelni minimälberböl magyarorszägon. Fura, hogy te ezt vägtad le belöle. Az en okos tanäcsom az, hogy vedd kezedbe a sorsod. Ne nyafogj, hanem tegyel valamit. Ha nem lehet megelni magyarorszägon, akkor boldogulj mäshol. De a kivändorläs csak egy opcio a vegtelen sokbol. Es szerintem nem a sorsodat kezedbe venni, es az älmaidat megvalositani könnyü. hanem nyafogni es sirni, hogy jaj, az ällambäcsi nem välallja a felelösseget az en dönteseimert, most mi lesz. Pedig nekem annyi minden jär. (Lakäskölcsön, gyerek, minimälber, a te döntesed.) Nöljünk fel vegre. Ennyi az okos tanäcsom. De nyafoghatsz is toväbb, ha neked az esik jol. Senki nem fog megsajnälni.

mesmithy 2009.04.01. 10:55:34

@Robzon: Tudod a gond, hogy otthon mar egy atlag kereset is a legfelso savban van. Nehez a sorsodat kezbe venni, ha nincs semmilyen anyagi lehetoseged ra, nem mindenki akar egyszal semmivel nekivagni a nagyvilagnak, otthon pedig a semmibol csak semmit teremthetsz, mert a munkanak nincs erteke. Szerinted az a megoldas, ami most folyik, a vallakozok atteszik a telephelyuket mas orszagba mert ott nem fojtja meg oket az adorendszer, nem inkabb a kormanynak kenne valtoztatni mondjuk az adozason? Ha utanna szamolsz rajohetz, hogy otthon egy kis vallalkozo ha mindent szabalyosan be akar fizetni akkor egy het mulva lehuzhatja a rolot, igy viszont nem lesz tobb legalis munkalehetoseg, tehat nem lesz modjuk az embereknek dolgozni, tehat ne csodalkozz ha sirnak es az allamtol varnak segitseget, hiszen az allam szedi el a penzuket amikor dolgoznak es ez aranyait tekintve tul sok, fokent ha adni meg nem akar semmit amikor baj van.

Robzon 2009.04.01. 12:31:39

@mesmithy: reszemröl egyszäl semmivel vägtam neki a nagyvilägnak. Söt meg volt egy csomo adossägom is egy felresikerült inveszticiobol kifolyolag. Emlekszem elötte en is nyafogtam, hogy elhuzok innen, itt nem lehet megelni, az adok, az infrastruktura, a fizetesi moräl, az alkalmazottak hozzäälläsa, a piac sajätossägai, stb... Erre pont a növerem mondta, de hät tenyleg miert is nem probälod meg mäshol. Erre rohadtul emlekszem mert elötte ezek a kinyilatkoztatäsok csak nyafogäsok voltak, de ekkor realizälodtak bennem, es ekkor vettem tenyleg sorra, hogy miert is nem megyek el. Aztän räjöttem, hogy a barätaim nem attol barätok, hogy egy värosban lakunk, a hozzätartozoimmal ugyanugy szeretjük egymäst, talälkozunk amikor tehetjük, szinte naponta telefonälunk meg mindig. Es most tenyleg tudok segiteni, ha szüksegük van rä.
Az orszägot, meg bocs, de nem fogod tudni megvältoztatni, acsarkodäs, ostobasäg, morälis välsäg. Nem az a kerdes, hogy ki van kormänyon, hogy häny szäzalek az ado, ennel szerintem sokkal nagyobb baj van otthon, megpedig az emberek fejeben. Evtizedekbe telik majd - jo esetben - mire asszimilälodunk europähoz. Az ällamtol värni segitseget, meg azt jelenti, hogy a többiektöl värsz segitseget. Csak eppen ki segitene Koväcs-nak? Umlautoseknäl az ätlag Schmidt viszi a hätän az orszägot. Gondolod hogy ugy müködik, ha meg ö is a markät tartja? Szoval alapjaiban van elcseszve az egesz, tul sok az inaktiv, es az aktivak sem hatekonyak, es tul keveset termelnek. Ez igy nyilvän nem müködhet, pläne hogy mär az unokäinktol sem tudjuk elvenni, mert nem adnak mär hitelt az orszägnak sem. Elhiszed, hogy ezt beläthato idön belül, megszoritäsokkal vagy anelkül rendbe lehet tenni? Bärki kerül hatalomra, garantältan elfüreszeli magät, mert valakiktöl, söt mindenkitöl el kell vennie. Ezt pedig a nep nehezen erti meg, mert meg mindig ott tartanak, hogy az "ällam" majd segit. A nep az ällam, tünjön fel vegre.

Vakmacska 2009.04.01. 14:08:38

okostojgli, biztosítónál dolgozol-e? :DDDD

mesmithy 2009.04.01. 15:42:01

@Robzon: Nekem nem kell megmagyaraznod miert hagyja el az ember azt az orszagot, ahol semmi eselye nincs. De azert akinek mar van valamije otthon (lakas, gyerekek stb....) az mar nehezen valtoztat. Reszben igazad van, en is azt tanacsolom, aki teheti keressen mashol egy jobb eletre lehetoseget, de ugyan akkor megertem, ha valaki maradni akar es otthon szeretne jobban elni. Nem vagyunk egyformak.

-ling 2009.04.01. 15:47:31

@okostojgli:
nem a reformkényszert vitatom, hanem az értelmetlen általánosításokat. ha a megvonásokat ész nélkül mindenkire kiterjesztik, abba épp úgy belehal sok mari néni, mint ha nem tennének semmit.

azokra kellene valami reform, akik saját meggazdagodásuk és úrrá válásuk érdekében tönkretettek minden útjukban álló szakmai szervezetet, ellehetetlenítették a kamarák működését, leépítették az iskolarendszert, feldarabolva kiárusították a mezőgazdaságot, és gyakorlatilag megszüntették a civil érdekérvényesítést. ha ez a reform nem zajlik le, kivonhatnak mégannyi forrást, megszüntethetnek minden segélyt, de csak ők nyúlnak le még több pénzt, ahogy tették és teszik teljes összpárti egyetértésben (ezt az egyet legalábbis)

ftk 2009.04.03. 09:31:04

Vakmacs,
légy szíves, dobj egy mélt a kriszianyukukacgmailpontcomra, továbbítanék neked egy levelet, hátha érdekel. Kösz :)

ftk 2009.04.07. 10:15:06

Vakmacs, sajnos nem jött meg az említett levél. Jól írtad a címet? kriszianyu@gmail.com :) Légy szíves, írj még egyszer...

TBALAZS · http://eloszto.blog.hu 2009.06.17. 12:08:41

Ajánlom mindenki figyelmébe az alábbi oldalt:

www.eloszto.hu

Itt lehet online vezetni a kiadásainkat és bevételeinket.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.07.04. 22:37:33

90 ezer rezsire? Hol élnek? Igaz két szobás lakásban , 64 négyzetméteren, de három emberre nem volt több a rezsi 30 ezernél. Ha a 3 felnőtt ember bkvbérletét is beleveszem , 57 ezernél.
süti beállítások módosítása