HTML

Vakk! Macska! - ugatni még a macskának is szabad

Morfondírok - aki nem ismeri, az alapvicc a (mostanában állandóan eszembe jutó - vajh miért???) nyolcvanas évekből: Rendőr: "mit csinál maga ott??" Civil: "morfondírozok" Rendőr: "Na adja csak ide azonnal azt a morfondírt!"

Friss topikok

Linkblog

Szerencsejáték Magyarországon, ahogy az állami sóhivatal gondolja

2008.06.15. 09:20 Vakmacska

„Egy ideig még várniuk kell azoknak, akik a Szerencsejáték Zrt. tervezett új internetes játékán szeretnének nagyobb nyereményhez jutni. A nemzeti vagyongazdálkodási tanács ugyanis nem tartja időszerűnek az új internetes játékrendszer megvalósítását, nem hagyta jóvá az új internetes játékrendszer megvalósítására vonatkozó vállalkozási szerződés megkötését.

A Szerencsejáték Zrt. korábbi pályázatára három ajánlat érkezett, ám a befutónak tekinthető pályázóval nem köthet szerződést a társaság, mert egyelőre nem dőlt el, hogy a Szerencsejáték Zrt. milyen feltételekkel kapcsolódik az új tulajdonosi programba. Az új játék kifejlesztése körülbelül egy évet igényel, ráadásul a szerencsejátékokkal kapcsolatos hosszú távú stratégia sem alakult ki - indokolta döntését a vagyontanács.”

Ezt írja ma az Index, a Napi Gazdaság meg még aki átvette.

Ezek itt alighanem szereptévesztésben vannak. Na nem az Index meg a társai, hanem a nemzeti vagyongazdálkodási tanácsnak nevezett bürokráciagombóc. Még mindig kommunizmus lenne, ahol a züllést is a postahivatal tervezi meg? Miért dönt egy állami sóhivatal egy piaci izéről, ami minden normális országban úgy kapcsolódik az államhoz, hogy elvárt pénzügyi eredményt teljesít, adót fizet, oszt jónapot? Ja és nincsenek az efféle közbeszerzésfélében az ajánlatkérőnek izé, kötelezettségei? A hoppon maradt informatikai fejlesztő helyében – ha amúgy az eljárás tiszta és egyeztetett volt – legalábbis nem biztos, hogy annyiban hagynám a dolgot, bár szegények úgy tűnik feladták, legalábbis valaki azt nyilatkozta tőlük, hogy akkor elesnek minden jövőbeni állami megrendeléstől. Hm.

Van itt egy állami tulajdonú, izé, sajátos működésű cég, amit nagyjából úgy próbálnak meg irányítani, mintha okmányiroda lenne. Bár a magyar konzervatív fajta, ezért az ötöslottó még jól megy, azért nem hülye. Készülnek sorban a tényfeltáró elemzések, hogy hányan fogadnak a pár éve felszabadított és piacosított szlovák fogadóirodákban (ahol talán az egyik legdinamikusabb az iparág növekedése a térségben), hányan játszanak online pókeren, és a magyar nyelvű weboldalakkal és sűrű hirdetésözönnel működő online fogadóirodák is szép lassan viszik el a közönséget – méghozzá a jobb fizetőképességű, fiatal, újdonságokra és webes játékokra fogékonyabb, tehát hosszú távon nyereségesebb ügyfeleket, akik sokkal több hasznot hozhatnak mint a játékautomaták vagy sarki lottózók kissé, közepesen vagy rettenetesen üvegszemű közönsége.

Mire kialakítják az állami stratégiát, a bwin-nek legalább 40% piaci részesedése lesz a fogadási szerencsejáték piacon, na jó, ha kivesszük az ötöslottót, akkor harminc. Tessék megnézni a Freemail indító oldalán a mozgóhirdetést. Megy a focibajnokság, na ki hirdet ott éppen? Ki hajigálja az ingyenkupont a postaládákba?

A szerencsejátékos cégek máshol általában vagy tőzsdén vannak, vagy stratégiai, a szakmához értő befektetők kezén, már ha sikeresek. Ehhez képest a céget az Új Tulajdonosi Program keretében osztogatnák hamarosan(legalábbis egy részét), esetleg olyanoknak, akik annyit értenek az egészhez, hogy töltöttek már ki életükben lottószelvényt.

A lóverseny-privatizáció (illetve inkább a fogadásszervezés) iránt tavaly komoly érdeklődést mutattak brit, görög szakmai befektetők. Némelyikük jelezte, hogy ebben még inkább fantáziát látna, ha a kormány rászánná magát egy használható privatizációra a Szerencsejáték Zrt esetében is. Aztán visszarettentek a nem túl befektetőbarát kezdeti feltételektől, az össze-vissza adagolt információktól, a számos kideríteni való “mellékkörülménytől”, az ágazat nemzetközi mércében mért alacsony fejlettségétől. Ha pedig a most vázolt forgatókönyv mentén haladnak a dolgok, akkor már ma érdemes közölni a még mérsékelt édeklődést tanúsító britekkel vagy görögökkel, hogy inkább Pápua-új-Guineában vagy Alaszkában próbálkozzanak, ott több az esély a sikerre.

Az ideig-óráig monopoljoggal körbebástyázott Szerencsejáték ZRt addig lesz viszonylag eredményes, amíg a közönség nagyobb része át nem szokik az internetes, esetleg mobiltelefonos játékokra, ez a monopólium nem egészen azonos mondjuk az áramszolgáltató monopóliumával, a technológia fejlődése rengeteg helyettesítő terméket eredményez. Egy technikailag és pénzügyileg leromlott cégre ráengve a szabadpiacot pedig sejthetjük, mi fog történni(ha mondjuk az EU kikényszeríti a piacnyitást pár év múlva). Az állami bevételekkel pedig ez még hamarabb megtörténik, ha arra gondolunk, mennyit fizetnek a magyar államkasszába a bwin és társai.

Eltalálták, nullát, mivel itthon elvileg be vannak tiltva.

Nem baj, fő hogy lesz egy remek stratégiánk. Kábé három évvel azután, hogy elment az utolsó vonat. Overdose-t, az európai versenypályák feltörekvő csillagát, aki magyar tulajdonú telivérként szaladgál egyelőre az alagi pályán, meg megveszi valami dúsgazdag arab sejk vagy francia, esetleg angol mágnás. Minek az nekünk.

Ilyenkor mindig az jut az eszembe, hogy felégetni, sóval beszántani minden állami sóhivatalt ami nem közszolgáltatással, esetleg közérdekű szabályozással, felügyelettel foglalkozik. Ha a sajtárusításhoz nem értenek (márpedig nem, ha valaki már élt a nyolcvanas években) akkor ehhez mi a fekete fenéért értenének? Egy olyan országban, ahol az internetpenetráció a béka alját súrolja, a közhivatalokban mindez négyzetre emelve, ahogy a friss e-kormányzati stratégia is őszintén leírja?De azért csinálják lelkesen. A mi pénzünkön.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vakmacska.blog.hu/api/trackback/id/tr35520977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása