HTML

Vakk! Macska! - ugatni még a macskának is szabad

Morfondírok - aki nem ismeri, az alapvicc a (mostanában állandóan eszembe jutó - vajh miért???) nyolcvanas évekből: Rendőr: "mit csinál maga ott??" Civil: "morfondírozok" Rendőr: "Na adja csak ide azonnal azt a morfondírt!"

Friss topikok

Linkblog

A Magyar Anya meg a használati utasítás, avagy ha másfél mókus másfél nap alatt.....

2007.12.30. 23:03 Vakmacska

orv

Ezt már napok, sőt hetek óta érlelem, de sajna nem jutottam ennyi időre gépközelbe.

Van ugye a foglalkozás hogy Technical Writer, engem is kínáltak efféle munkával, az ilyenek írják a használati utasításokat, a gépkönyveket, szabályzatokat és más efféléket, laikus felhasználóknak és profi alkalmazóknak.

A delikvens aki itt a TEVA Gyógyszergyár nevében elkövette ezt, még nyilván nem látott Átlagos Magyar Anyát, akinek elvileg a szöveget írja (gyermekeknek szóló gyógyszer felhasználási útmutatója). Átlagos Magyar Anya már valszeg jó régen kijárta az iskolát, kétharmada maximum érettségizett, a maradék kétharmad pedig valami humánvégzettség, és a napokban simán megbukna  a matek érettségin, főleg egy üvöltő gyerekkel és a csendben leégő rántással a háttérben.

Magam közgazdászdiplomával bírok, ezzel együtt amikor ezt elolvastam, akkor egy darabig MI VAN????? arckifejezéssel üldögéltem a papírka felett, majd (gyermekem diszkrét vihogásával kísérve,pedig alig múlt három) felhívtam a doktor nénit.

A papírka ugyanis kifogott rajtam. Tartalmaz ugyanis legalább egy darab úgynevezett aránypár egyenletet, tudjátok ami annakidején Karinthy kedvenc céltáblája is volt. A klasszikus formátumban: ha másfél mókus másfél nap alatt másfél mogyorót eszik, akkor kilenc mókus kilenc nap alatt mennyit?

A matekegyenlet megoldásán a gyereknek (szemünk fénye, ugye) adagolt gyógyszer mennyisége múlik. Aki megbukott valaha matekból, vagy csak régen járt iskolába, az simán tuúladagolhatja a kölykét, esetleg valami híg löttyöt ad néki.

A szöveg:

" Gyermekeknek szokásos napi adagja 50 mg/ttkg 2-3 adagra elosztva.

(itt van ugye az első másfél mókus)

A mellékelt adagoló pohár (amin alig látszik bármi is, szemüvegesek hátrányban) szerint kimért  1ml szirup 50 mg hatóanyagot tartalmaz.

(a kilenc mókus első fele, de csak most jön a neheze)

A szirup elkészítése:

Az üveg rázogatásával a port szárazon fel kell lazítani. Az üvegen elhelyezett jelzés (nincs ilyen, jegyzem meg, csak a karika ami sok üvegen van, és azt jelzi hogy ide tessék ragasztani a címkét) mutatja az ún. végtérfogatot (MI VAN? kérdezi második ízben is Magyar Anya). A végtérfogat kb. 2/3 részéig a porra ivóvizet kell tölteni, össze kell rázni, és a tökéletes eloszlás érdekében 5 percig várni kell. Ezután további vízmennyiséggel az üveget jelig kell tölteni és ismét össze kell rázni."

Hmmm. Efféle leírás sok mindenre alkalmas, de pontos adagolásra a legkevésbé, az Átlag Magyar Anya nem mér ötperces ülepítést, nem tudja mi az a végtérfogat, az üvegen nincs afféle hogy "Eddig töltse a vizet" vagy bármi, és legtöbbünk nehezen birkózik meg két darab aránypáros egyenletsorral is. (egy ami kiszámítja hogy a hány kilós gyerekre mennyi ml, és utána hány mg-ból hány ml lesz - már ha a vizezést megoldjuk).

Én mindenesetre besokalltam, és a dokinénit nagyon nem PC módon megkérdeztem - tessék mondani a bivalybürgözdi cigánysoron mit szólnak ehhez ha én bebicskázom itt a közgazdászdiplomámmal, vagy legalábbis nem vagyok biztos????

Hááát, mondta a doktor néni.

Amúgy van megoldás. A nyamvadt nyugaton látott a gyerek először (és eddig egyetlen esetben) a gyerek antibiotikumot. Ott úgy van hogy bizonyos testsúlyhatárok közt van külön doboz rendszeresítve. A dobozban nem üveg, hanem kis papírzacsik, benne egy alkalomnyi mennyiség, amit tök mindegy mennyi folyadékkal lehet felhígítani. Spanyol dokik annyit mondanak, hogy pl. 3 papírzacsi naponta, kedves anyuka. Azt hat elemivel is fel lehet fogni, lényegesen nehezebb túladagolni vagy alulkezelni.

Az amoxicillin-trihidrát rohadt stabil anyag, évekig eláll. Persze csak ha nem hígítjuk vízzel. A magyar variációban rögtön meg vízbe az egész, úgy kell a nyűves kölöknek ha nem használja fel, vegye meg legközelebb megint az egészet. Persze drágább a papírzacsi, de kérem ott a gyógyszerszabályozás vidékén Illletékes Elvtársak a gazdaságosság elve okán tessék megparancsolni hogy aki nem zacskózik azt delistázzuk. Mert akkor az Átlag Magyar Anya nem küszködik nyamvadt másfél mókusokkal és nem terheli az orvost azzal hogy micsináljon ezzel a kib...t papírral meg porral, amit kínaiul írtak számára.

Kedves TEVA. Neked meg azt üzenem hogy csapd el a technical writert mert előbb-utóbb beperelnek rosszul alkalmazott aránypár miatt. Vegyél fel olyat, aki munkaidőn túl...hmm, mondjuk Átlagos Magyar Anya. Aki felfogja hogy ott a pult másik oldalán mennyit is fogunk fel efféle helyzetekben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 komment

Címkék: gyerek orvos gyógyszer nyelv használati gyógyszeripar utasítás

A bejegyzés trackback címe:

https://vakmacska.blog.hu/api/trackback/id/tr38279586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kriszi 2008.10.07. 15:08:35

Miért, mi ebben a bonyolult? Vagy minden egyes alkalommal alul/túladagoltam a kölköket sziruppal (a régen szerzett bölcsészdiplomámmal)?

Azt mondanám, hogy hajrá bele az üvegbe a vizet kb. kétharmadig (már ha van jelzés rajta), összeráz, ülepít valamennyit - ez mintha az oldódás miatt kellene - csodálkozik, hogy összement (már csak félig van), aztán hajrá jelzésig tölt, megint összeráz, oszt jólvan.

Kölök hány kila? Annyiszor 1 ml a kész cuccból. Eredményt 2-3-mal leoszt, végeredményt felír, nehogy újra ki kelljen számolni :))))

Mondjuk ha az üvegen nincs jelzés, az tényleg megnehezíti a dolgokat kissé...
Az eltarthatóság viszont engem is marhára szokott idegesíteni :(

Amúgy meg igazad van, tényleg ottan számolgatni meg töltögetni negyedórákig, mikor a háttérben esetleg ott hörög a kölök...

Kriszi · http://tavmunkasno.blog.hu 2008.10.13. 18:42:03

Ja és még egy: ajánlanál egy jó forrást a technical writer munkakörről? Hátha én jobbat írnék :)

Vakmacska 2008.10.13. 21:01:35

Kriszi, a legtöbb nagy cégnél van ilyen meló, de a legtöbb isten tudja mért még bent van irodakukacként (ne kérdezd miért, fogalmam sincs, de egy kedves ismerős, szintén bölcsészdiplomával, méghozzá a ritkábbak közül, ebből él elég régen). Szóval a csaj volt már sok nagy cégnél, nyelvtudás kellett meg általában műszaki meg vmilyen idegenszó-ismeret. Most épp Londoba települ és ott fogja csinálni ugyanezt, de ha télleg érdekes, meg bírom kérdezni jobban, másik forrás a fejvadász (végülis nem, mert nem csúcsvezetőket szoknak keresni) céget tulajdonoló barátosném, aki ezekkel az elefántokkal is üzletel.

Vakmacska 2008.10.13. 21:03:35

...azt a melót is ő kínálta, csak akkor én már elfogadtam az én mostanimat, priviben tudok írni elérhetőséget, vagy végülis akár ide is, most már jó a weboldaluk is (wwww.karrierhungaria.hu)

Kriszi · http://tavmunkasno.blog.hu 2008.10.15. 16:25:56

Köszi, engem most csak érdeklődésszinten érdekelne, június végéig elvileg biztos állásom van, utána bizonytalan még a dolog. Addig meg eléggé agyon is leszek havazva - csak erről a munkakörről nem hallottam eddig. Most távoktatási tananyagokat fejlesztek, ezek elég szájbarágósak kell hogy legyenek, kicsit hasonló stílus... Gondoltam, addig olvasgatnék erről, hátha vannak valahol a weben tippek-trükkök, hogy kell az ilyesmit csinálni :)
süti beállítások módosítása